Čo je to časovanie nákupu akcií a ako trafiť ten správny moment?

Autor: redakcia
10.11.2022 (12:10)

Kupovať akcie keď dosiahli úplne dno a predávať ich keď sú na vrchole je snom mnohých investorov. Avšak prax ukazuje, že vystihnúť ten správny moment je extrémne náročné. Pýtali sme sa odborníkov, čo odporúčajú investorom.

Pravidelné investovanie je najjednoduchší spôsob ako investovať úspešne. Výrazne sa tak znižuje riziko nesprávneho načasovania investície, investuje sa bez ohľadu na to, či sú trhy vysoko, alebo nízko,“ tvrdí Martin Smrek, vedúci oddelenia produkt manažmentu Tatra Asset Management. Podľa neho pravidelné investovanie odbremeňuje investora od náročných emocionálnych rozhodnutí, ako je investovanie v poklese.

Pri investovaní do akcií sa laikovi neoplatí vyčkávať na vhodnú príležitosť na nákup či predaj. Triafanie správneho momentu sa takmer nikdy nepodarí.

Čakanie na veľký pokles

Odborníci tvrdia, že zmysluplnou stratégiou je snažiť sa využiť najmä veľký pokles na trhu ako pravidelne triafať malé poklesy. „Snažiť sa triafať malé poklesy je skôr gamblingom než serióznym prístupom investora. Nie je reálne vždy sa trafiť presne do okamihu, kedy sú akcie najlacnejšie,“ vysvetľuje Filip Louženský, analytik spoločnosti Portu, ktorá ponúka online investovanie.

V negatívnom období, keď sú akciové trhy výrazne rozkolísané, navyše v klesajúcom trende, má zmysel uvažovať o zvýšení pravidelne investovanej sumy. Rovnako má význam využiť väčšie poklesy a zainvestovať niečo navyše. „Investor si takým spôsobom zvyšuje výnosový potenciál svojej investície,“ dodáva Smrek.

Ak má človek k dispozícii väčšie sumy na investovanie (tisícky eur), je zmysluplné rozkladať ich na viacero častí v čase. Ak investujete po výrazných nárastoch na akciových trhoch,vtedy je potreba rozkladania investície najväčšia. Naopak, čím väčší je pokles aktíva, tým nižšia je potreba rozkladania investície. Je teda rozdiel, či investujete pri 10% náraste alebo pri 50 % poklese.

„Dlhodobé štatistiky ukazujú, že dôležitejšie ako „správny“ moment investície je dodržanie investičného horizontu, dobre nastavená investičná stratégia a nepodľahnutie negatívnym emóciám,“ vysvetľuje Peter Augustín, riaditeľ odboru treasury a investície Slovenskej sporiteľne. To, že čakanie na ten správny investičný moment môže byť rizikové, odborník ilustruje na nedávnych pohyboch na akciových trhoch. Ak by sa investor po výraznom jarnom prepade na akciových trhoch v roku 2020 (-30%) rozhodol, že počká s investíciou na ďalší výrazný prepad, čakal by až do začiatku tohto roka, čiže dva roky. Problém je, že aj po výraznej korekcii (viac ako 20%) boli ceny akcií vyššie, ako ceny spred dvoch rokov. „Fakticky by investor prerobil dvakrát. Nedosiahol by výnos za dva roky a hodnotu jeho odložených peňazí by pohlcovala inflácia. Preto platí, že najlepší čas na investovanie bol včera a druhý najlepší je dnes,“ dodáva Augustín.

Záleží na tom, čo kupujete

Pri investovaní sa oplatí uvažovať aj nad tým, čo investor kupuje. Ak je akcia kvalitná napríklad Applu a budete z nej mať slušný pravidelný výnos, je to dôležitejšie, ako sa zamerať na časovanie jej kúpy a predaja. „Bežný investor by sa nemal snažiť hľadať ihlu v kope sena, skôr kúpiť celú kopu. Ak investujem do akcií jednej, dvoch alebo niekoľkých firiem, vystavujem sa výraznej závislosti na úspechu ich podnikania,“ vysvetľuje Smrek.

Keďže časovať trh je extrémne náročne, zásadný je správny výber investičnej stratégie. „Pri dlhodobom horizonte môžu investori siahnuť po dynamických riešeniach v podobne akciových podielových fondoch,“ radí Augustín. Pre strednodobý horizont možno zvoliť zmiešané riešenia, prípadne realitné fondy.

Nechajte časovanie na odborníkov

Časovanie nákupu akcií je náročný proces pre profesionálov. Ak si to chcete vyskúšať, rátajte s tým, že tomu budete musieť venovať veľa času, pretože na svetových burzách sa neustále niečo deje. A potrebovať budete aj vedomosti. Riziko, že vám to nevyjde je vysoké.

„Bez stroja času, prípadne vešteckej gule nie je možné vystihnúť okamih, kedy sú akcie najlacnejšie a ich nákup je najvýhodnejší,“ myslí si Louženský. Podľa neho akciové investície sú už z ich podstaty volatilné (hýbu sa hore a dole). Nahovárať si, že niekto dokáže presne odhadnúť, že ten najlepší čas na nákup bude napríklad budúca streda, je skrátka hlúposť.

Pre bežného investora je dôležité vybrať si investičný produkt, ktorý zodpovedá jeho výnosovým očakávaniam, schopnosti zvládať riziko a plánovanému horizontu, teda doby, počas ktorej chce investovať. Ostatné by mal nechať na profesionálov z banky či obchodníkov s cennými papiermi. Portfólio manažéri fondov pripravujú sofistikovanú investičnú stratégiu tak, aby ich portfólio jednak dokázalo čo najlepšie využiť aktuálne trhové podmienky, ale zároveň bolo odolné voči rôznym situáciami, ktoré môžu nastať. Na eleminovanie rizika sú vhodné napríklad akciové podielové fondy, ktoré investujú do veľkého množstva firiem.
 

Modelový príklad dvoch investorov s odlišnou investičnou stratégiou

  1. Bežný neprofesionálny investor, ktorý za posledných desať rokov nakupoval pravidelne za 20 eur mesačne americký akciový index S&P 500 cez ETF fond. Koľko mohol zarobiť po započítaní poplatkov a inflácie?

  2. Druhý investor sporil 10 rokov po 20 eur mesačne na sporiacom účte v banke. Na začiatku tohto roka sa rozhodol všetky úspory aj s úrokmi investovať do amerického akciového indexu S&P 500 cez ETF fond. Zarobí viac ako ten prvý?

Odpovede odborníkov:

Martin Smrek, TAM: Prvý investor by zarobil výrazne viac ako druhý. Sám by nainvestoval 2400 eur, ich dnešná hodnota by po zohľadnení poplatkov predstavovala 4400 eur, jeho výnos by bol 2000 eur. Druhý investor mal peniaze počas doby sporenia minimálne úročené, naviac by ich investoval na začiatku tohto roka, blízko historického maxima spomínaného indexu, z danej úrovne by mu hodnota všetkých nahromadených prostriedkov aktuálne poklesla o viac ako 20 %.

Filip Louženský, Portu: Prvému investorovi by sa peniaze zhodnotili po odčítaní všetkých poplatkov Portu na sumu približne 3808 eur. Infláciu na Slovensku investor výrazne prekonal každý rok okrem rokov 2015, 2018 a tohto roku.
Druhý investor by na sporiacom účte s úrokom 0,05 % p.a. zarobil málo a následne by ich prerobil na poklese, výsledok by bolo 2005 eur na jeho účte. Peniaze vybral a do ETF fondu investoval v čase, kedy trhy boli na maxime. Tie následne hlavne kvôli vojne na Ukrajine výrazne poklesli. Investor je dnes v mínuse.
 

 

Foto: Shopify Partners, Burst.shopify.com