Hypotéka na developerskú novostavbu

Autor: redakčne upravené
01.03.2021 (15:00)

Poradíme vám, akým spôsobom si môžete kúpiť developerskú novostavbu na hypotéku. Dôležité je štádium výstavby a vzťah developera a banky.


 

Vopred dohodnutá spolupráca developera a banky

Niektorí developeri, ktorí stavajú bytovky alebo domy, môžu mať úver od banky na spolufinancovanie projektu. Pri väčších projektoch developerské spoločnosti majú už vopred s bankami dohodnuté, že záujemcom o kúpu poskytnú zvýhodnené podmienky pri hypotéke. V takomto prípade sa vám oplatí žiadať o hypotéku práve v bankách, ktoré s developermi majú nastavenú developerskú hypotéku. To, na ktorých developerských projektoch banky spolupracujú nájdete na webovej stránke developera, banky, alebo vám to vie zistiť hypotekárny špecialista. Ak má developer dohodnutú spoluprácu s bankou, vybavenie developerskej hypotéky je pre vás jednoduchšie a výhodnejšie. Nepotrebujete dokladovať znalecký posudok, banky vám vedia v mnohých prípadoch dať výhodné úroky a nižšie poplatky. Takto nastavené hypotéky v bankách sú určené väčšinou pre developerské spoločnosti, ktoré sú overené a majú dobré meno a tradíciu. Aj pre vás ako kupujúcich je to záruka, že sa pri kúpe novostavby vyhnete problémom, ktoré súvisia s nedostatočnou kvalitou stavebníka a včasným dokončením v súlade so zmluvou.

Vybavenie hypotéky na byt vo výstavbe

Druhým dôležitým faktorom je štádium výstavby bytového domu. Developer zväčša začína nehnuteľnosť ponúkať záujemcom už pri začatí výstavby, aby mal istotu, že projekt – či už byt alebo dom, najneskôr po dokončení predá. Pokiaľ má pre kupujúcich s bankami dohodnuté financovanie prostredníctvom hypotéky, je vybavenie hypotéky jednoduchší proces. Banky vám vedia už vopred schváliť hypotéku a podľa dohodnutých podmienok môžete čerpať jednotlivé časti kúpnej ceny už počas výstavby. Takto máte zabezpečené financovanie a následnú kúpu novostavby už od začiatku.

Hypotéka na developerský projekt po kolaudácii

O hypotéku môže klient žiadať nielen počas výstavby, ale aj po dokončení bytu/domu, kedy už nie je obmedzený výberom banky. Skolaudovanú nehnuteľnosť s vysporiadanými právnymi vzťahmi prefinancuje formou hypotéky ktorákoľvek banka.

Hypotéka bez developerského projektu v banke

Nie všetci developeri majú v banke dohodnuté developerské hypotéky . Čo teda robiť, ak projekt nie je v banke nastavený ako developerský a vy už potrebujete podľa splátkového kalendára peniaze na zálohové platby? Do momentu, kým byt alebo dom nie je skolaudovaný, banka vám spravidla hypotéku nevie poskytnúť. Jednou z možností je v prípade žiadosti o hypotéku založiť inú nehnuteľnosť a po dokončení preniesť ťarchu v prospech banky na vašu novostavbu.

V niektorých prípadoch, hlavne vtedy, keď na realizovaných výstavbách nie je záložné právo v prospech banky alebo inej financujúcej spoločnosti, vám banka vie akceptovať ako zabezpečenie hypotéky aj stavanú nehnuteľnosť a čerpania hypotéky bude uvoľňovať postupne na tranže ako pri výstavbe. Schválenie takejto hypotéky je ale individuálne a podlieha prísnym kritériám vašej banky.

Hypotéka na novostavbu je zložitejší druh hypotéky. Skúsený hypotekárny špecialista vám vie preveriť možnosti financovania v jednotlivých bankách a poradí vám ako máte pri kúpe novostavby v akejkoľvek fáze výstavby postupovať. Pozor si dajte aj na podmienky developera, aby ste nepodpísali pre vás nevýhodnú zmluvu.
 
Zdroj: hypoconsulting.sk, Foto: redakcia